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TREASURER’S INSTRUCTION 18 
PROCUREMENT 
Issued: 29 June 2021 
Effective: 1 July 2021 

 

Application 
18.1 Subject to clause 18.2, these Treasurer’s instructions apply to all public authorities 

and procurements by public authorities. 
Note  

Advice on the application and operation of these Treasurer's instructions may be 
obtained by contacting the Department of Treasury and Finance. Specific contact 
details for obtaining advice that relates to a particular part of these instructions are 
included on the Department's website www.treasury.sa.gov.au. 

18.2 These instructions do not apply to: 
18.2.1 The University of Adelaide; or 
18.2.2 Flinders University; or 
18.2.3 the University of South Australia; or 
18.2.4 any other public authority exempted by the Treasurer under Treasurer’s 

Instruction 1 – Interpretation and Application. 
18.3 Where a public authority undertakes procurements in accordance with an 

emergency procurement policy approved by the Treasurer, the public authority will 
be taken to be compliant with these instructions. 

Commencement 
18.4 These instructions will commence on 1 July 2021. 

Object 
18.5 The objects of these instructions are to: 

18.5.1 Promote good governance, contract management, transparency and 
record keeping by public authorities in the course of planning and 
undertaking procurements which create liabilities or potential liabilities for 
expenditure by public authorities; and 

18.5.2 Promote compliance with whole-of-government procurement policies; and 
18.5.3 Provide for reporting to the Department of Treasury and Finance about 

procurements by public authorities; and 
18.5.4 Make Chief Executives of public authorities responsible for procurements 

by the public authority and for determining agency-specific procurement 
arrangements. 

Interpretation 
18.6 Terms defined in the Public Finance and Audit Act 1987 and used in these 

instructions will have the same meaning in these instructions as they have in the 
Act. 

18.7 In these instructions, unless the contrary intention appears: 

http://www.treasury.sa.gov.au/


 

Historical version: 1.07.2021 to 19.02.2023 

18.7.1 Acquisition plan means a document that outlines the procurement 
methodology and sourcing strategy to be undertaken in a proposed 
procurement, prepared in accordance with the Procurement Planning 
Policy. 

18.7.2 Approach the market means the formal process of notifying one or more 
potential suppliers of a procurement opportunity and inviting them to 
submit a response, quote, proposal or offer. 

18.7.3 Construction project is a project that primarily involves the procurement 
of a construction work; and 
(a) includes: 

(i) the acquisition and installation of fixtures, plant, equipment, 
appliances and fittings in conjunction with the construction 
work; and 

(ii) the acquisition of survey, planning, design and other services in 
conjunction with the construction work; but 

(b) does not include the acquisition of goods and services for the 
ongoing maintenance of a building or structure. 

18.7.4 Construction work means: 
(a) building work (which has the same meaning as in the Building Work 

Contractors Act 1995); or 
(b) the whole or part of the work of excavating or filling of land not 

constituting building work. 
18.7.5 Contract Management Policy means the policy by that name approved 

by the Treasurer and administered by Procurement Services SA, 
establishing the requirements for effective contract management. 

18.7.6 Direct market approach means a sourcing strategy for a procurement 
where only one supplier is invited to submit an offer; 

18.7.7 Expenditure means any outflow from the resources of a public authority 
and may include such things as the payment of money, the transfer of 
assets, the provision of services, the replacement of an obligation with 
another obligation, or the conversion of an obligation to equity. 

18.7.8 Procurement Activity and Reporting System or PARS means the 
software platforms and associated systems and databases administered 
by Procurement Services SA for the collection, analysis and disclosure of 
data relating to procurement by public authorities. 

18.7.9 Procurement has the meaning set out in clause 18.8 of these 
instructions. 

18.7.10 Procurement Governance Policy means the policy by that name 
approved by the Treasurer and administered by Procurement Services 
SA, establishing the governance requirements applying to procurement 
by public authorities. 

18.7.11 Procurement Planning Policy means the policy by that name approved 
by the Treasurer and administered by Procurement Services SA, 
establishing the requirements for planning procurements. 

18.7.12 Procurement Services SA means the business unit within the 
Department of Treasury and Finance responsible for across-government 
procurements, strategic advice to government relating to procurement, 
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and administering the procurement policies and guidelines applicable to 
public authorities. 

18.7.13 Sourcing Policy means the policy by that name approved by the 
Treasurer and administered by Procurement Services SA, establishing 
the requirements for approaching the market, evaluating tenders, 
awarding contracts and undertaking post-sourcing reviews. 

Meaning of procurement 
18.8 In these instructions, procurement means the process undertaken by a public 

authority: 
18.8.1 of acquiring goods or services for the public authority, including the 

acquisition of goods or services on behalf of another public authority or 
third party (including members of the public); or 

18.8.2 for a construction project; or 
18.8.3 for disposing of goods, 
which involves expenditure by a public authority, and does not include the matters 
set out in clause 18.9. 

18.9 These instructions do not apply to: 
18.9.1 the provision of funding to a third party by a public authority that is a grant 

under Treasurer’s Instruction 15; or 
18.9.2 the engagement of a legal practitioner to provide legal services;1 or 
18.9.3 purchase of real property; or 
18.9.4 any activity or class of activities determined by the Treasurer to not be a 

procurement for the purposes of this clause, and set out in the Schedule. 

Determining the value of a procurement 
18.10 The value of a procurement for the purposes of these instructions is to be 

determined by reference to the budget required by the public authority to meet the 
estimated total value of any expenditure commitments that may directly result from 
the proposed procurement, and is GST inclusive. 

Public authorities must have a procurement framework 
18.11 The Chief Executive of a public authority must ensure that: 

18.11.1 a robust and transparent procurement framework for the public authority, 
prepared in accordance with the Procurement Governance Policy, is 
developed, documented, implemented and maintained; and 

18.11.2 an internal review of the suitability of the public authority’s procurement 
framework is conducted at least once in each financial year of the public 
authority; and 

18.11.3 systems, processes and procedures are put in place to maximise 
compliance with the Procurement Governance Policy, the Procurement 
Planning Policy, the Sourcing Policy and the Contract Management 
Policy. 

Alignment of public authorities 
 

1 Note: Public authorities must comply with Treasurer’s Instruction 10 in relation to the engagement of 
legal practitioners. 
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18.12 A Chief Executive of a public authority (“Aligned Public Authority”) may agree in 
writing with the Chief Executive of another public authority (“Host Public 
Authority”) to use the procurement framework of the Host Public Authority. 

18.13 Where two public authorities become aligned under clause 18.12 of these 
instructions: 
18.13.1 the Chief Executive of the Aligned Public Authority: 

(a) must notify Procurement Services SA of the agreement within 60 
calendar days of the alignment agreement; and 

(b) will be taken to comply with the Chief Executive’s obligations under 
clauses 18.11, 18.28.1 and 18.28.2 of these instructions; and 

18.13.2 a procurement for the Aligned Public Authority can be undertaken by 
either the Aligned Public Authority or the Host Public Authority; and 

18.13.3 provision of information to Procurement Services SA through the PARS 
for the purposes of clauses 18.16, 18.17, 18.19 and 18.20 can be 
undertaken by either the Aligned Public Authority or the Host Public 
Authority; 

18.13.4 an acquisition plan for a procurement for the Aligned Public Authority can 
be approved and certified for the purposes of clauses 18.22.2 and 
18.22.3 of these instructions by the Chief Executive or a person 
authorised by the Chief Executive of either the Aligned Public Authority or 
Host Public Authority; and 

18.13.5 an approval for the purposes of clause 18.25 of these instructions may be 
given by the Chief Executive of either the Aligned Public Authority or the 
Host Public Authority. 

18.14 The agreement in writing between the Chief Executives under clause 18.12 must 
detail the respective responsibilities of each public authority in relation to 
procurements for the Aligned Public Authority, including responsibilities for: 
18.14.1 the provision of information to Procurement Services SA through the 

PARS for the purposes of clauses 18.16, 18.17, 18.19 and 18.20; and 
18.14.2 acquisition plans and approvals for the purposes of clauses 

18.13.218.22.2, 18.22.3 and 18.25; and 

18.14.3 undertaking of procurements of the Aligned Public Authority; 
18.14.4 keeping and maintaining the departure register under clause 18.26.2. 

18.15 Subject to clause 18.13, an alignment under clause 18.12 does not relieve the 
Aligned Public Authority or its Chief Executive from the obligations contained in 
these instructions. 

Procurement reporting 
18.16 By 1 July of each calendar year, public authorities must provide to Procurement 

Services SA through the PARS: 

18.16.1 A description of all existing contracted expenditure as a result of a 
previous procurement above $55,000; and 

18.16.2 A description of all known forecast procurements above $55,000, 
for the next 24 month period. 

Note 
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For the avoidance of doubt, this clause extends to all forecast procurements above 
$55,000, which includes any amount above $550,000. 

18.17 Public authorities must use their best endeavours to ensure that the forecast 
procurements of the public authorities reported in PARS remain accurate and up-to- 
date, including by updating the information in PARS when a forecast procurement 
or new procurement is confirmed. 

18.18 Public authorities must provide the information required under clauses 18.16 and 
18.17 of these instructions in the manner and form required by Procurement 
Services SA. 

Procurement reporting where Chief Executive approval required 
18.19 By 1 July of each calendar year, the Chief Executive of the public authority must 

identify forecast procurements of the public authority above $550,000 for the next 
12 month period, and ensure that those procurements are accurately reported to 
Procurement Services SA through the PARS. 

18.20 The Chief Executive of the public authority must approve the submission by the 
public authority of any confirmed procurement above $550,000 to the PARS under 
clauses 18.16 and 18.17 of these instructions for the first time or to update the 
status of the procurement from forecast to confirmed. 

18.21 The Chief Executive must not authorise another person on behalf of the Chief 
Executive to discharge the obligations of the Chief Executive under clauses 18.19 
and 18.20 of these instructions. 

Note 

This may be a Chief Executive of a Host Public Authority in the case of an alignment 
of public authorities under clause 18.17. 

Approval to approach the market 
18.22 A person must not approach the market, or cause an approach to the market for 

any procurement above $55,000 unless: 

18.22.1 The procurement has been reported to Procurement Services SA through 
the PARS in accordance with clauses 18.16 to 18.20; and 

18.22.2 An acquisition plan for the procurement has been approved by either the 
Chief Executive of the public authority or a person acting under an 
authorisation under clause 18.24 (up to the limit identified in the 
authorisation); and 

18.22.3 The person approving the acquisition plan under 18.22.2 certifies that the 
Procurement Planning Policy has been complied with, or that any 
departures from the Procurement Planning Policy have been sufficiently 
detailed in the acquisition plan. 

18.23 A person must not take any action to divide a procurement to avoid approval 
thresholds. 

Authority to approve acquisition plans 
18.24 Subject to clause 18.25, the Chief Executive of a public authority may authorise a 

person or the holder of a specified position to approve acquisition plans with such 
monetary limits and other conditions as the Chief Executive thinks fit, provided that 
the authorisation is by instrument in writing and details any limits and conditions 
imposed on the authorisation. 

18.25 Only a Chief Executive can approve an acquisition plan for a procurement above 
$550,000 that involves a direct market approach. 
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Registers 

Note 

This may be a Chief Executive of a Host Public Authority in the case of an alignment 
of public authorities under clause 18.14. 

18.26 The Chief Executive of a public authority must ensure that the following registers 
are maintained: 
18.26.1 An authorisation register that sets out: 

18.26.1.1 The persons, or the holders of specified positions, who are 
authorised under clause 18.24; and 

18.26.1.2 The particulars of any limits, and any conditions, that apply in 
relation to each such person or position. 

Note 

This register does not need to be stand-alone and can, for example, be kept 
together with or form part of the schedule of authorisations granted under 
the provisions of Treasurer’s Instruction 8. 

18.26.2 A departure register that sets out: 
18.26.2.1 All procurements above $55,000 where there has been a 

departure from the Sourcing Policy or the Procurement 
Planning Policy; and 

18.26.2.2 The particulars of and reasons for those departures. 
Notes 

This responsibility may be discharged by a Chief Executive of a Host Public 
Authority in the case of an alignment of public authorities under clause 
18.14. 

This register does not need to be stand-alone and can, for example, be kept 
through reporting all relevant departure information into the PARS. 

18.27 The Chief Executive of a public authority must make the registers required by 
clause 18.26 available to Procurement Services SA on request. 

Additional responsibilities of Chief Executives 
18.28 The Chief Executive of a public authority must ensure that: 

18.28.1 responsibility for the procurement framework, and its operation and 
performance outcomes, is documented and assigned to appropriate 
senior officers; and 

18.28.2 appropriate resources are allocated to develop, implement and maintain 
the public authority’s procurement framework; and 

18.28.3 any non-compliance with these instructions is documented and 
addressed in a reasonable manner and within a reasonable time; and 

18.28.4 any failure to comply with the requirements of the procurement framework 
of the public authority is dealt with appropriately; and 

18.28.5 appropriate mechanisms to ensure that the Chief Executive is informed 
about all relevant procurement compliance and governance matters are 
established and maintained; and 
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18.28.6 appropriate resources are allocated to maintain procurement capacity 
and capability and that appropriate resources are applied to complex or 
strategic (high risk) procurements; and 

18.28.7 appropriate procurement and contract management information 
management systems are deployed and maintained within the public 
authority. 

Transitional provisions 
18.29 For the purpose of these transitional provisions: 

18.29.1 A Tier 1, Tier 2 or Tier 3 public authority means a public authority with 
that tier of procurement authority granted by the State Procurement 
Board under policies made under the repealed State Procurement Act 
2004 immediately prior to the commencement of the State Procurement 
Repeal Act 2020. 

18.29.2 A prescribed public authority means those public authorities classified 
as prescribed public authorities under the State Procurement Act 2004 
immediately prior to the commencement of the State Procurement Repeal 
Act 2020. 

Tier 1, Tier 2 and Tier 3 public authorities 
18.30 A procurement that has commenced but not completed prior to the commencement 

of these instructions that would have, immediately prior to the commencement of 
the State Procurement Repeal Act 2020, required approval by the State 
Procurement Board or delegate of the State Procurement Board, may be approved 
by the Chief Executive of the Tier 1, Tier 2 or Tier 3 public authority. 

18.31 If an acquisition plan for a procurement by a Tier 1, Tier 2 or Tier 3 public authority 
above $55,000 was approved prior to 1 July 2021, the process for completing that 
procurement can continue as if it were a procurement conducted under the 
procurement regime that applied to the Tier 1, Tier 2 or Tier 3 public authority 
immediately prior to 1 July 2021. 

18.32 For the 2021 calendar year only, Tier 1, Tier 2 or Tier 3 public authorities must, on 
or before 1 September 2021, provide to Procurement Services SA through the 
PARS: 

18.32.1 A description of all existing contracted expenditure as a result of a 
previous procurement above $55,000; and 

18.32.2 A description of all known forecast procurements above $55,000, 
for the next 24 month period. 

Note 

For the avoidance of doubt, this clause extends to all forecast procurements above 
$55,000, which includes any amount above $550,000. 

18.33 For the 2021 calendar year only, the Chief Executive of the Tier 1, Tier 2 or Tier 3 
public authority must, on or before 1 September 2021, identify forecast 
procurements of the public authority above $550,000 for the next 12 month period, 
and ensure that those procurements are accurately reported to Procurement 
Services SA through the PARS. 

18.34 Between 1 July 2021 and 1 September 2021, clause 18.22.1 does not apply to Tier 
1, Tier 2 and Tier 3 public authorities. 

18.35 Subject to clauses 18.32 to 18.34, Tier 1, Tier 2 and Tier 3 public authorities must 
otherwise comply with these instructions. 
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Note 

For the avoidance of doubt, the requirements in clauses 18.32 and 18.33 are 
substituted for the reporting obligations of public authorities in clauses 18.16 and 
18.19 for the 2021 calendar year. 

Prescribed public authorities 
18.36 From the commencement of these instructions until 1 July 2022, prescribed public 

authorities are exempt from the application of these instructions. 
18.37 If an acquisition plan for a procurement by a prescribed public authority above 

$55,000 was approved prior to 1 July 2022, the process for completing that 
procurement can continue as if it were a procurement conducted under the 
procurement regime that applied to the prescribed public authority immediately prior 
to 1 July 2022. 
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SCHEDULE 
 
1. For the purposes of clause 18.9.4, a construction project (as defined in these 

instructions) above $165,000 is not a procurement covered by these instructions. 
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